Najmniejsza od 30 lat populacja orek w Pacific Northwest

Najmniejsza od 30 lat populacja orek w Pacific Northwest

Na Wybrzeżu Północno-Zachodnim (Pacific Northwest) od trzech lat nie urodziła się żadna orka, przez co populacja orek znajduje się na najniższym poziomie od 30 lat.

W wodach tego rejonu doliczono się 75 orek. Dwie uznano za zaginione i założono, że nie żyją.

Badacze twierdzą, że kurcząca się populacja ma związek przede wszystkim z zanieczyszczeniem i malejącymi źródłami pożywienia.

Substancje biorące się z zanieczyszczenia mogą się odkładać w organizmie orki, czyniąc ją bardziej podatną na choroby. Głównym pokarmem orek jest czawycza, której w wodach Pacific Northwest także jest coraz mniej.

(mcz)

COMMENTS

WORDPRESS: 0