Puma grasuje w Chełmie Śląskim. Policja i myśliwi potwierdzają odnalezione ślady

Puma grasuje w Chełmie Śląskim. Policja i myśliwi potwierdzają odnalezione ślady

W Chełmie Śląskim grasuje puma? Policja i myśliwi potwierdzają, że zostały zabezpieczone ślady dużego zwierzęcia. Jeden z mieszkańców Małego Chełmu miał zauważyć duże zwierzę, przypominające pumę. W związku z tym, Urząd Gminy w Chełmie Śląskim wydał ostrzeżenie. Lepiej zachować ostrożność. W zaroślach, gdzie widziano zwierzę, widoczne były ślady dużego zwierzęcia.

 

Do Urzędu Gminy w Chełmie Śląskim wpłynęła informacja z Komendy Powiatowej Policji w Bieruniu o mieszkańcu, który miał zauważyć zwierzę przypominające pumę. Mieszkaniec miał zobaczyć, 10 października w Małym Chełmie, duże zwierzę. W związku z tym zaleca się ostrożność przy wchodzeniu do lasów.

 

– Dyżurny Komendy Powiatowej Policji w Bieruniu otrzymał 11 października zgłoszenie od świadka, że dzień wcześniej ktoś z jego rodziny, ok. godziny 22, widział duże zwierzę, które miało przypominać pumę. Zwierzę zauważono w rejonie zarośli przy ulicy Górnośląskiej w Chełmie Śląskim – sprawdza asp. szt. Katarzyna Skrzypczyk, oficer prasowy Komendy Powiatowej Policji w Bieruniu. – Na miejsce, gdzie miała być puma, pojechali policjanci, a także nadleśniczy i łowczy, którzy wskazali, że faktycznie widoczne są ślady dużego zwierzęcia. Nie można jednak jednoznacznie powiedzieć, iż była to puma. Od tego czasu nie mieliśmy zgłoszenia, by na terenie gminy ktoś zauważył duże zwierzę, które przypomina tego dzikiego kota – dodaje asp. szt. Katarzyna Skrzypczyk. Policjantom nie udało się porozmawiać z osobą, która miała widzieć duże zwierzę w zaroślach przy ulicy Górnośląskiej.

 

“21 października do Urzędu Gminy wpłynęła informacja z Komendy Powiatowej Policji w Bieruniu, iż 10 października w Małym Chełmie jeden z mieszkańców zauważył duże zwierzę przypominające pumę. O zdarzeniu zostało poinformowane m.in. Nadleśnictwo Katowice, Powiatowy inspektorat Weterynarii w Tychach oraz Koło Łowieckie „Łabędź”w Bieruniu. W związku z tym, do czasu wyjaśnienia zdarzenia, zalecamy ostrożność przy wchodzeniu do lasów i poruszaniu się w przestrzeniach otwartych (łąki,pola). W razie zaobserwowania zwierzęcia prosimy o kontakt z numerem alarmowym 112”.

 

To nie pierwsze zgłoszenie dotyczące pumy w województwie śląskim. W tym roku, na początku października, puma miała grasować także w Pszczynie, w pobliżu lasu między DK1 a ul. Katowicką. Jeden z mieszkańców miasta poinformował policję, że jego zdaniem drapieżnik przemieszczał się w pobliżu lasu przy DK1 w Piasku k. Pszczyny. Poza zgłaszającym nikt więcej zwierzęcia nie widział. Nadleśnictwo Kobiór informowało, że po otrzymaniu informacji o widzianej pumie w miejscowości Piasek koło Pszczyny zadysponowano stałą obserwację terenów leśnych. Uruchomiono patrole Terenowej Służby Leśnej oraz wdrożono obserwację obszarów leśnych, pól i terenów przyległych do lasu.

 

Czy w Chełmie Śląskim rzeczywiście grasuje puma? Tego nie wiadomo. Ciekawe jednak jest to, że niektórzy trzymają w domu pumy, tak jak inni koty czy psy. Właścicielami pumy są m.in. Kasia i Kamil Stankowie, którzy żyją w drewnianym domku w gminie Pilica w powiecie zawierciańskim. Ich puma ma na imię Nubia. Właściciele pumy zdradzili naszej dziennikarce, że Nubia miesięcznie potrafi zjeść nawet 120 kilogramów mięsa. Puma żywi się głównie wołowiną. Wśród jej ulubionych przysmaków są policzki wołowe.

 

Oto ten drapieżnik: Puma, jak czytamy w Wikipedii) to gatunek drapieżnego ssaka z rodziny kotowatych (Felidae) zamieszkujący Amerykę od Kanady po Patagonię (choć w wielu regionach została wytępiona). Tradycyjnie wyróżniano ponad 30 podgatunków pumy. Duży kot o stosunkowo małej głowie, smukłym i gibkim tułowiu. Przednie łapy mają po pięć, zaś tylne po cztery palce. Futro krótkie, miękkie, jednolicie żółtobrunatne (choć w zależności od biotopu spotyka się osobniki ubarwione od szarosrebrnych po czarne). Samce większe od samic, lecz większe zróżnicowanie spotyka się między podgatunkami. Młode pokryte są cętkami, a na ogonie mają czarne pierścienie. Długość ciała 100-200 cm, ogon o długości 50-85 cm, wysokość w kłębie 52-78 cm, masa ciała: średnio samice 35-50 kg, samce 60-75 kg (w pojedynczych przypadkach może przekraczać nawet 100 kg).

 

AIP



COMMENTS

WORDPRESS: 0